Alles over luisteren

Ik zei het al eerder: We hebben allemaal 2 oren en maar 1 mond, dus zouden we dubbel zoveel tijd moeten besteden aan luisteren. Luisteren naar anderen, want in een tijd die wij 'the age of communication' zijn gaan noemen wordt er eigenlijk steeds slechter geluisterd. Gaan we echt luisteren, dan gaat communicatie pas echt werken.Hieronder geniale Tedtalks, beluisterd door miljoenen, om je te leren luisteren.

William Ury, een groot onderhandelaar (hij werd o.a door Hugo Chavez ingevlogen als adviseur) en denker spreekt hierbij over 'de revolutie van het luisteren'. Ook Julian Treasure, the 'master of sound' heeft het hier in een van de Tedtalks hieronder over. 'Conscious listening' noemt hij het.

En Celeste Headlee geeft je luisterttools om een beter gesprek te leren voeren, zij spreekt daarbij o.a over, 'jezelf opzij zetten' en ècht in het moment zijn.

Luisteren naar onszelf, en dan heb ik het niet over onze innerlijke dialoog maar naar de stilte in ons is misschien nog wel een dieper niveau van luisteren, want kunnen we daar zijn dan geeft die stilte antwoorden.

Ik wil je daarnaast hier, en op maat in de memberarea gerichte stressreducerende meditaties aanreiken die voor jou hierin specifiek behulpzaam zullen zijn
William Ury is een mediator, schrijver en keynotespeaker. De afgelopen 30 jaar was hij onderhandelaar in conflicten variërend van overnames van grote bedrijven tot wilde stakingen in de koolmijnen van Kentucky tot etnische oorlogen in het Midden Oosten , de Balkan, en de voormalige Soviet Unie. Meer recentelijk heeft hij een onafhankelijke onderhandelaarspositie bekleed om de burgeroorlog in Atjé, Indonesië te beëindigen en er een te voorkomen in Venezuela. Een revolutie van luisteren, daar roept William Ury toe op

Julian Treasure is een een geluids en communicatieexpert en 5 malig TED spreker. Hier een typerende quote van deze 'Master of Sound': 'We leren onze kinderen hoe te lezen en te schrijven maar we leren ze niet hoe te spreken en te luisteren'. Luisteren wordt niet onderwezen en normaal gesproken dus ook niet geoefend. Terwijl het zo belangrijk is in communicatie, in elk gesprek. De ruimte tussen jou en mij in, daar vindt het gesprek plaats, dus niet van mij naar jou, niet van jou naar mij, het gaat niet over jou of mij, het gaat over de ruimte tussen ons in..

Verbluffend verhelderend en met veel humor tools geven om een goed gesprek te voeren, dat is wat Celeste in deze talk doet

Een heel pragmatische oefening, noem het een 'stappenplan-mini-meditatie', die altijd werkt! Ik heb deze techniek in een meditatie voor je ingesproken. Hij is heel compact en op elk moment inzetbaar. Davidj is een leerling van Deepak Chopra.

Saillant detail: Davidji introduceerde deze techniek bij veteranen uit de golfoorlog!

Evelyn Glennie is 'swerelds enige fulltime eenmanspercussie orkest en..ze is diep doof..Haar Tedtalk gaat over..luisteren!

Magisch en inspirerend tegelijkertijd